Vörös húsok és demencia: van kapcsolat? - Házipatika A vörös húsok fogyasztása és a demencia kialakulása közötti kapcsolat egyre több kutatás fókuszába kerül. Az utóbbi évtizedekben végzett tanulmányok arra utalnak, hogy a vörös húsokban található telíte


Magasabb a demencia kialakulásának kockázata azok körében, akik sok vörös húst fogyasztanak, különösen az olyan feldolgozott élelmiszerek, mint például a bacon, a kolbász és a párizsi esetében - derült ki egy új kutatásból.

A vörös hús gazdag telített zsírsavakban, és korábbi kutatások kimutatták, hogy összefüggésben áll a 2-es típusú cukorbetegség és a szívbetegségek fokozott kockázatával. Ezek a betegségek pedig gyakran az agy egészségének romlásához vezetnek. Legújabb kutatásunk során felfedeztük, hogy a feldolgozott vörös hús fogyasztása növelheti a kognitív hanyatlás és a demencia kialakulásának esélyét. A jó hír viszont az, hogy ha egészségesebb alternatívákkal – mint például diófélékkel, hallal vagy baromfihússal – helyettesítjük ezt az ételt, akkor jelentősen csökkenthetjük a kockázatot. Ezt Dong Wang, a bostoni Brigham and Women's Hospital orvosa és a tanulmány vezető szerzője is megerősítette az Amerikai Neurológiai Akadémia közleményében.

Wang és munkatársai közel 134 ezer ember egészségügyi adatait elemezték ki. A résztvevők a vizsgálat kezdetén átlagosan 49 évesek voltak, egyiküknél sem diagnosztizáltak még demencia, majd több mint négy évtizeden keresztül követték nyomon egészségük alakulását. Ez idő alatt mintegy 11 ezer főnél alakult ki demencia. A résztvevők 2-4 évente táplálkozási naplót is leadtak, ami lehetőséget nyújtott étrendjük és kognitív állapotuk alakulásának összehasonlítására. Így derült fény arra, hogy azok körében, akik a legtöbb vörös húst fogyasztották, 13 százalékkal nagyobb arányban fordult elő időskori elbutulás, mint azoknál, akik étrendje a legkevesebb vörös húst tartalmazta.

A kutatások szerint a napi egy adag vörös hús helyettesítése diófélékkel és hüvelyesekkel akár 19 százalékkal is csökkentheti a demencia kockázatát. Még kedvezőbb eredmények születtek a halhús esetében, amely a vörös hús alternatívájaként 28 százalékos rizikócsökkenést mutat. Ezen kívül a baromfihús is kedvezőbb választás, hiszen a kutatók 16 százalékos kockázatcsökkenéssel hozták kapcsolatba. Wang, a kutatás vezetője hangsúlyozta, hogy a kognitív egészség javítása érdekében érdemes lenne az étrendi ajánlásokba beépíteni a vörös hús fogyasztásának csökkentését, és helyette más fehérjeforrásokat, valamint növényi alapú élelmiszereket ajánlani. A tanulmány a Neurology című folyóiratban került publikálásra.

Related posts