Pazarlásmentes karácsony: 5+1 kreatív ötlet, hogy az ünnepi asztalról ne a kukába kerüljenek az ételek Az ünnepek közeledtével sokan készülnek a nagy lakomákra, de a felesleges ételpazarlás elkerülése érdekében érdemes előre tervezni. Íme hat hasznos tip
Az ünnepi időszakban gyakran előfordul, hogy a készített ételek mennyisége meghaladja a szükséges mértéket, ami végül sokszor a kukában köt ki. Annak érdekében, hogy ezt elkerüljük, érdemes előre átgondolni a menüt, tudatosan megválasztani a bevásárolt hozzávalókat, és figyelni arra, hogyan tároljuk a megmaradt ételeket. Összegyűjtöttünk néhány hasznos tippet, amelyek segíthetnek a pazarlás csökkentésében.
Közelednek az ünnepek, ezzel pedig az év legnagyobb sütés-főzési szezonja, amikor bizony néha hajlamosak vagyunk túlzásokba esni. Arra törekszünk, hogy minden vendégnek bőségesen jusson a finom falatokból, az ünnepek után viszont azon kaphatjuk magunkat, hogy maradékok tömkelege lepi el a hűtőnket, amik aztán néhány nap után végül a hulladékudvarban végzik. Az LG Magyarország szakértői összegyűjtötték a leghasznosabb tippeket, ha idén szeretnénk elkerülni a pazarlást.
A NÉBIH adatai alapján évente fejenként átlagosan 62 kg élelmiszerhulladékot termelünk a háztartásunkban, ebből azonban 25,8 kg, azaz nagyságrendileg fejenként 40 000 forintnyi pazarlás elkerülhető lenne, ha tudatosan vásárolnánk, és megfelelően tárolnánk a megvásárolt termékeket. A leggyakrabban ráadásul készételt dobunk ki, méghozzá fejenként évente 11,79 kg-ot. E számokban jelentős szerepet játszanak az ünnepek, amikor hajlamosak vagyunk a szükségesnél nagyobb adagokat vásárolni és főzni, ráadásul minden főétkezésnél igyekszünk újabb fogásokat varázsolni az asztalra, ami több készétel-maradékkal is jár.
Nézzük meg, hogyan tudnánk idén még tudatosabban megvalósítani mindezeket a célokat!
Az ünnepi időszak megtervezésekor érdemes alaposan mérlegelnünk a programokat. Kezdjük azzal, hogy egyeztetünk a családtagokkal és a vendégekkel arról, mikor és hányan látogatnak el hozzánk. Ne felejtsük el azt sem, hogy esetleg mi is elutazhatunk, így érdemes ezeket a lehetőségeket is figyelembe venni. Miután tisztáztuk a létszámot és az érkezés időpontját, hozzáfoghatunk a menü gondos kidolgozásához. A bevásárlás előtt azonban ne a bolt felé vegyük az irányt; először nézzük át a kamránkat és a hűtőt, hogy mit tudunk már most felhasználni. Így elkerülhetjük a felesleges vásárlásokat. Amikor végül nekiindulunk a beszerzésnek, és hűtést igénylő vagy fagyasztott termékek is kerülnek a kosarunkba, ügyeljünk arra, hogy az út haza minél rövidebb legyen, vagy hozzunk magunkkal megfelelő hűtőtáskát. Ha a vásárolt élelmiszerek felmelegszenek, mielőtt újra a hűtőbe kerülnek, az könnyen a romlásukhoz vezethet, amit mindenképpen szeretnénk elkerülni.
Amikor már mindent beszereztünk, érdemes alaposan átgondolni, mely élelmiszereknek van valóban helye a hűtőszekrényben. Ez nem csupán azért fontos, mert egyes ételeknek a folyamatos hideg környezet nem kedvez, hanem azért is, mert ha nem töltjük meg teljesen a hűtőt, akkor a levegő szabadon áramolhat, ami hozzájárul a berendezés hatékonyabb működéséhez. A zöldségeket, legyenek azok puhábbak, mint a paradicsom, vagy keményebbek, mint a krumpli és a hagyma, nyugodtan tárolhatjuk a kamrában, különösen a téli hónapokban. Ugyanakkor a kényesebb zöldségek, mint a saláta és a friss fűszernövények, a legjobb állapotuk megőrzése érdekében hűtést és magasabb páratartalmat igényelnek.
A hűtőszekrény belső hőmérséklete általában a polcok között eltér, hiszen felülről lefelé haladva fokozatosan csökken a hőmérséklet. Ennek következtében a legmelegebb helyek a készülék felső polcain találhatóak, míg az alján a leghidegebb részek helyezkednek el. Ezért a tejtermékek, mint például a sajt és a joghurt, ideális esetben a középső polcon kapjanak helyet. A tojások tárolása szintén érdekes kérdés: bár a hűtőn kívül is jól megvannak, fontos, hogy egyenletes hőmérsékleten tartsuk őket. Ha mégis a hűtőbe kerülnek, kerüljük el a hűtőajtót, mert ott a hőmérséklet a leginstabilabb. A nyers húsokat, beleértve a halat is, a hűtő legalsó polcán érdemes elhelyezni, külön választva a többi élelmiszertől, hogy elkerüljük a keresztszennyeződést. Így nemcsak a frissesség, hanem az élelmiszerbiztonság érdekében is megfelelően tárolhatjuk az alapanyagokat.
A frissesség megőrzése érdekében, különösen az ünnepi időszakban vásárolt élelmiszerek esetében, a hűtőszekrény hőmérsékletét célszerű 3-4 °C-ra állítani. Kékesi Martin, az LG háztartásielektronika szakértője hangsúlyozza, hogy ha a hűtő túltelített, érdemes lehet kicsit alacsonyabb hőmérsékletet választani. Ugyanakkor figyeljünk arra, hogy a túl hideg környezetben a zöldségek és gyümölcsök megfagyhatnak, még akkor is, ha a zöldségtároló fiókban helyezzük el őket. Az élelmiszerek számára a stabil hőmérséklet a legfontosabb tényező a minőség megőrzésében.
Mivel az ajtó gyakori nyitogatása során mindig hideg levegő szökik ki a készülékből, törekedjünk arra, hogy lehetőség szerint minél ritkábban nyissuk ki, és ne tartsuk túl sokáig résnyire.
Ahhoz, hogy a gondosan elkészített ünnepi ételeink a lehető leghosszabb ideig élvezhetők maradjanak, érdemes az elkészült fogásokat 2 órán belül a hűtőszekrénybe helyezni. Ez nemcsak a frissességüket garantálja, hanem az élelmiszerbiztonsági kockázatok csökkentésében is segít. Fontos, hogy a frissen készült ételeket ne tegyük azonnal a hűtőbe, mivel ez hirtelen megváltoztathatja a hűtő belső hőmérsékletét. Amint az étel gőze már elpárolgott, sürgősen le kell hűtenünk. A hűtési folyamatot felgyorsíthatjuk, ha a forró ételt hideg vízbe helyezzük, vagy kisebb adagokra osztjuk, így gyorsabban elérhetjük a kívánt hőmérsékletet.
Az ételek tárolása során válasszunk üveg vagy átlátszó fedelű dobozokat, hogy mindig szem előtt legyenek a maradékok, és ne maradjanak észrevétlenül. Az ünnepi időszak különleges hangulata megkívánja, hogy még tudatosabban bánjunk a maradékokkal; ezért érdemes a dobozokat felcímkézni a főzés időpontjával. Így könnyedén nyomon követhetjük, mely ételeket érdemes előbb elfogyasztani, és elkerülhetjük a felesleges pazarlást.