Feltárult a rejtély: Ásós Géza exkluzív interjúban osztotta meg lapunkkal, miért olyan ízletesek a cigány ételek – képgalériával.


Hosszú, tömött sorokban álltak sorba a hódmezővásárhelyiek Ásós Géza messze földön híres ételeiért. Az ország első cigány étterem tulajdonosa füstölt, csülkös pacallal, cigány káposztával várta a helyieket az önkormányzat által szervezett "Cigányok étele" elnevezésű programon. Ásós Géza a szomszéd vármegyében, Békésben, az Év embere lett, a címhez mi is gratuláltunk.

Ásós Géza, ahogy ezt már többször lenyilatkozta, 27 éve egy kempingbiciklivel jött el otthonról. Kemény munkával valósította meg az álmát, ő lett Magyarország első cigány étterem-tulajdonosa.

Küldetésének tekinti, hogy a saját tehetségével, a gasztronómia területén, hidat építsen a cigányok és a többségi társadalom között. Ennek egyik pillére, hogy megismerteti és megkedvelteti a cigány gasztronómiát. Pénteken Hódmezővásárhelyen járt, ahol végeláthatatlan hosszú sorok alakultak ki az ételeiért. Interjút is csak úgy tudott adni, amikor éppen szedte az ételt.

Ásós Géza: az érzések fűszere Az élet színpadán, ahol minden egyes pillanat egy új ízt hoz, Ásós Géza filozófiája szerint a legfinomabb ételek titka az érzésekben rejlik. Az ízek világában nem csupán a hozzávalók számítanak, hanem az az érzelem is, amellyel elkészítjük az ételt. Minden falat egy történetet mesél el, és minden egyes fűszer egy újabb dimenziót ad hozzá a kulináris élményhez. Az érzések fűszerezik meg a mindennapokat, és ezáltal az étkezéseket is különlegessé varázsolják. Az étel nem csupán táplálék, hanem átjáró az érzelmek tengerébe, ahol a szeretet, a boldogság és a nosztalgia találkozik. Géza szavaival élve, az igazi ízek az érzésekből születnek.

- Füstölt csülkös pacalt, cigány káposztát, birkapörköltet, marhapörköltet, serpenyős csülköt hoztam. A cigány ételek annyiban mások, mint a hagyományos "magyar" ételek, hogy mi erőteljesebben, kicsit szívből, érzésből fűszerezünk, mindenféle szabályok nélkül - mondta Ásós Géza. Az intenzívebb fűszerezés az ételek színén is látszik, az étterem-tulajdonos azt vallja, a jó étel nemcsak finom, hanem szép is, már a látványától is éhes lesz az ember.

Pályája első éveiben a főzés mellett a bizalomépítés volt a fő feladata

Ásós Géza sátránál nagy tömeg gyűlt össze, ahol roma és nem roma emberek egyaránt türelmesen várakoztak.

Úgy érzem, hogy mostanra a magyarok száma a sorban egyre inkább felülmúlja a cigányokét. De vajon miért van ekkora vonzalom a cigány konyha iránt? Az étkezés különös bizalmi viszonyt teremt. A pályám kezdeti évei Békéscsabán, Hódmezővásárhelyen és Szegeden a bizalom kiépítéséről szóltak. A cigány közösség nem éppen az éttermek nyitásáról volt híres, inkább a kiszolgáló személyzethez tartoztak. De hála a sorsnak, mára eljutottunk odáig, hogy olyan feladatokat is vállalhatunk a vendéglátás terén, amelyeket korábban nem tudtunk betölteni.

Vérmérsékletükből adódóan kicsit hevesebbek

Ásós Géza számára a cigány közösség és a többségi társadalom közötti kapcsolat erősítése nem csupán feladat, hanem valódi küldetés. Kíváncsiak voltunk, miként halad ennek a jelentős vállalkozásnak a megvalósításával.

- Úgy vélem, hogy a jelenlegi vásárhelyi kínálat már elegendő. A magyar közönség különösen érdeklődik a cigány konyha ínycsiklandó fogásai iránt. Én inkább a többségi társadalom kifejezést preferálom, hiszen mi, cigány származású emberek is teljes jogú tagjai vagyunk a magyar közösségnek - mondta az étterem vezetője.

Related posts