Ikrekkel folytatott kutatás során meglepő eredmények születtek, amelyek mindenkit sokkoltak! - Metropol
Az egypetéjű ikrek, Ross és Hugo Turner különböző étrendet választottak: míg az egyik húsalapú táplálkozást folytatott, a másik vegán ételekre tért át. Céljuk az volt, hogy megfigyeljék, milyen hatással van ez a 12 hét alatt a testükre. Eredményeik meglepőek lettek. Most pedig a kutatók újabb izgalmas eredményekkel rukkoltak elő, amelyekben 3000 iker vett részt. A kutatás a gyümölcs- és zöldségfogyasztás és a depressziós tünetek közötti kapcsolatokra összpontosított, különösen középkorú és idősebb felnőttek körében.
Az UNSW Sydney Egészséges Agyöregedésért Központjának kutatói 11 éven keresztül felmérték a gyümölcs- és zöldségfogyasztás, valamint a depressziós tünetek közötti összefüggéseket a vizsgálatban részt vevőknél. A mérföldkőnek számító kutatás arra a következtetésre jutott, hogy azoknak az ikreknek, akik több gyümölcsöt és zöldséget ettek, kevésbé voltak depressziós tüneteik.
Ez a tanulmány újabb okot adott arra, hogy a 45 év alatti felnőtteknél érdemes megnöveli a gyümölcs- és zöldségbevitelt, hiszen azoknál a résztvevőknél, akik többet fogyasztottak belőlük, akár 15%-kal is csökkent a depresszió kialakulásának esélye.
Azonban ennek a tanulmánynak is vannak korlátai, hiszen az idősebb felnőtteknél már más dolgok is közrejátszhatnak az összefüggésbe, illetve egyes ikerpároknál különösen alacsony volt a zöldségfogyasztás alsó határa.
Bár az ikerkutatásoknak megvannak a korlátai, számos tudós méltatja azokat. Dr. Karen Mather, a kutatás egyik társszerzője, az ikerpárok tanulmányozásának előnyeiről beszélve kiemelte, hogy ezek a párok genetikai szempontból 50-100%-ban osztoznak egymással, ráadásul gyakran azonos családi környezetben nőnek fel. Az ikerkutatások egyik jelentős előnye, hogy lehetőség nyílik a nem kívánt tényezők, például a korai életkorban tapasztalt társadalmi-gazdasági állapot hatásának kiszűrésére - számolt be róla a Unilad.