Hódkombbal különleges ízélménnyel gazdagították a békésiek a hagyományos töltött káposztát: Te mit szólnál egy ilyen különlegességhez? - Pénzcentrum


A III. Hódfesztiválon a Békés vármegyei csapat tagjai igazán különleges gasztronómiai élménnyel lepték meg a látogatókat, ezúttal a festői Hegyháthodászon, Vas megyében. A jól ismert töltött káposzta egy új, izgalmas fordulatot vett: az ételt a három órán át bükkfán füstölt hódcomb varázsolta igazán különlegessé. Ez a hagyományos ízeket megidéző fogás új dimenziókat nyitott meg a gasztronómia világában, egyedülálló élményt kínálva a kóstolóknak.

A hódhús hazai felhasználása valóban ritkaságnak számít, de nem példa nélküli jelenség. Már a 19. század kiemelkedő magyar szakácsainak egyike, Czifray István is foglalkozott vele, mégpedig a "Magyar Nemzeti Szakácskönyv a magyar gazda asszonyok számára" című művében. Manapság újra a figyelem középpontjába került ez a különleges alapanyag, amelyet a Békés vármegyei gasztronómák ügyesen belecsempésztek az egyik legismertebb magyar ételbe, a töltött káposztába - számolt be róla a Vaol.hu.

A békési csapatot olyan kiemelkedő személyiségek gazdagították, mint Závogyán Magdolna, aki a kulturális államtitkári posztot tölti be, Prohászka Béla, a Venesz-díjas mesterszakács, dr. Becsei László, a Békés Vármegyei Központi Kórház főigazgatója, valamint Mucsi Balázs, a Békéscsabai Szakképzési Centrum vezetője.

Az étel Békés vármegyében hagyományos módon, rétegezve készült, amely a helyi ízek gazdagságát tükrözi. A savanyú káposzta, pirospaprika, babérlevél és bors harmonikus kombinációja mellett ezúttal 400 darab töltelék gazdagította a fogást. A füstölt hódcomb különleges, mély ízt kölcsönzött az ételnek, amelyet több résztvevő az ünnepi liba- vagy pulykahús ízélményéhez hasonlított, így egy igazi kulináris élvezetet nyújtott az asztalra.

"A hódhús igazi tápláló kincs, hiszen alacsony kalóriatartalmával és gazdag ásványi anyag- valamint vitaminforrásával kiemelkedő választás az egészségtudatos étkezéshez" - emelte ki Prohászka Béla, aki már korábban is megmutatta kreativitását a konyhában, amikor tökmagolajos hódmártást és vörösboros lecsóban párolt hódhúst készített.

Závogyán Magdolna a megyei lapnak elmondta: "Békés megyében 2010-12 között indítottuk el azt a közös gondolkodást, amely összekapcsolta a gasztronómiát a szakképzéssel. Fontos számunkra a tradíció és az egészséges életmód, ezek összekapcsolása már több mint 15 éves közös munka gyümölcse." A program részeként ma már Gasztrobusszal járják a Kárpát-medencét, hogy a hagyományos ételeket korszerű köntösben mutassák be.

A hód, amely hazánkban korábban majdnem kipusztult, mára elszaporodott - olyannyira, hogy az eurázsiai hódra vonatkozóan új szabályozás lépett életbe. Ennek értelmében október 1. és március 31. között szabályozott keretek között vadászhatóvá vált az állat, a hódgátak bontásához pedig természetvédelmi engedély szükséges. A rendeletmódosítást a védett és fokozottan védett állatfajokról szóló jogszabály egyes paragrafusainak frissítésével vezették be.

Related posts