Eper: a természet ízletes vitaminbomba!


Az eper nem csupán egy ízletes gyümölcs, hanem számos jótékony hatással is bír. Olyan szuperélelmiszer, amely hozzájárul szívünk védelméhez, fokozza emlékezetünket, és akár a daganatos megbetegedések megelőzésében is szerepet játszhat. Különleges ízével és tápláló összetevőivel igazi kincs a természetben!

Elérkezett az eperszezon! A piacok standjain hétről hétre egyre több ízletes bogyó várja a gyümölcsszeretőket. Az eperszüret idején a népszerű gyümölcs mintegy 600 különféle fajtája közül válogathatunk, hiszen már több mint kétezer éve örvendezteti meg az embereket. Ki tudna ellenállni ennek az illatos, zamatos finomságnak?

A kutatók megállapították, hogy az eper az egyik legnagyobb egészségügyi értékkel bíró gyümölcs. Mindössze nyolc szem elfogyasztásával annyi C-vitamint vihetünk be a szervezetünkbe, mint amennyit egy narancs fogyasztása biztosítana. Csodálatos módon ez a mennyiség csupán a felét tartalmazza a cukornak, amit egy alma, és harmadannyi kalóriát, mint egy banán. Ráadásul a rosttartalma is meghaladja a körtét. Ha ez még nem lenne elég meggyőző, folytatódjon a lista az eper fogyasztásának további előnyeivel!

Kevesen tudják, hogy az eper fogyasztása segíthet megelőzni bizonyos szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. Egy diétás étrendbe illesztve a gyümölcs segíthet megelőzni a kardiovaszkuláris betegségek kialakulását, csökkenti a vérnyomást. A C-vitamin mellett nagy arányban tartalmaz folsavat, káliumot és B6-vitamint, magas a rosttartalma, és antioxidánsokban is gazdag. A gyulladásokat is mérséklő antociántartalmának köszönhetően a szívinfarktus kockázatát is csökkenti. Egy kutatásban megállapították, hogy azon nők körében, akik hetente legalább három alkalommal fogyasztottak epret és áfonyát, több mint harminc százalékkal csökkent az infarktus kockázata.

Az eper rendszeres fogyasztása nem csupán ízletes, hanem a szellemi frissesség megőrzésében is kulcsszerepet játszik. Ez a gyümölcs, tele flavonoidokkal, antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal bír, amelyek segíthetnek csökkenteni a kor előrehaladtával egyre gyakoribbá váló szellemi leépülés kockázatát. A tudósok felfedezték, hogy az eper hozzájárulhat a stressz káros hatásainak mérsékléséhez az agy működésében, sőt, a korral járó memóriavesztés ütemét is lassíthatja. Egy eperben gazdag étrend hosszú távon akár 2,5 évvel is fiatalabbá teheti agyunkat, így érdemes beépíteni mindennapi életünkbe ezt a csodálatos gyümölcsöt.

Bár az eper nem csodaszer a rák ellen, a benne található tápanyagok, mint a C-vitamin, folsav és flavonoidok, hozzájárulhatnak bizonyos daganatos megbetegedések megelőzéséhez. Ezen anyagok együttműködése segít csökkenteni a gyulladásokat és az oxidatív stressz következményeként fellépő sejtkárosodást, ráadásul erősítik az immunrendszert is. Kutatások során, különösen állatkísérletek révén, már bizonyítást nyert, hogy a bogyós gyümölcsökben található ellagsav gátolja a rákos sejtek szaporodását.

Related posts