A szombathelyi piacon a húsvéti hangulat a tetőfokára hágott, tele volt az árusok asztalai színes tojásokkal és ínycsiklandó finomságokkal.

Hatalmas nyüzsgés fogadta a látogatókat nagycsütörtök reggel a Szombathelyi Vásárcsarnok környékén. Az emberek ezerféle célból siettek: volt, aki a sonka mellé friss zöldségeket keresett, mások a legjobb húst, tojást vagy éppen a húsvéti leveshez szükséges hozzávalókat gyűjtögették. Aki a húsvéti hangulatot szerette volna átélni, annak sem kellett csalódnia - a vásár forgatagában még a kalácsfonás fortélyait is elsajátíthatták az érdeklődők, így mindenki megtalálhatta a számára kedves ünnepi élményt.
Önmagában és feldíszítve is az ünnepi asztal dísze lehet a barka, a szombathelyi piacon még nagycsütörtökön is több csokorra valót árultak belőle. Aki friss virággal dobná fel a hangulatot, annak is volt miből válogatnia: a tulipán szálját 500, a margarétáét 400 forintért kínálták.
Egyértelműen megérkezett a Húsvét előkészületeinek ideje: barkát, tormát és tojást keresnek az emberek – mesélte Németh Ramón, akinek a standjánál egy igazi különlegességre, libatojásra is rábukkantunk. Kiderült, hogy ezek a tojások elsősorban díszítésre szolgálnak, hiszen sokan festeni szokták őket, de emellett ehetőek is. Ízük sokkal karakteresebb, és a vastag héj miatt hosszabb főzési időt igényelnek.
Húsvéti forgatak a szombathelyi piacon
A piaci forgatagban megtaláltuk Szombathely egyik legnagyobb sonkáját is. Ha Húsvét, akkor pedig a sonka mellé kalács és tojás dukál. Utóbbiból az M-es darabját 90, az L-es méretűét 100 forintért adták. Kalácsot készen többfélét kínáltak, de az érdeklődők a kalácsfonás rejtelmeibe is bepillanthattak. - A tejszíntől és a jó dagasztástól lesz a tészta ilyen ruganyos - árulta el Rumi Lászlóné Évike.
Igazi tavaszt idézett már a zöldség-és gyümölcskínálat. A retek csomóját 499, a fejes salátát 399 forintért adták, találtunk hegyes erős paprikát 299 forintos darabáron, karfiolt pedig 990 forintért. A paradicsom és a paprika kilója 1990 forint, a tormáé 2990. A húsvéti sütemények elmaradhatatlan hozzávalója, a citrom kilója 1490 forint körül mozog, a friss eperből egy kisebb dobozra való 2000 forintra rúg.
A legkisebbeket színes arcfestés és kreatív tojásfestés várt, hogy igazán átélhessék a húsvéti ünnep varázsát.