Elképzelhető, hogy búcsút inthetünk ezeknek az élelmiszereknek? Valóban eltűnhetnek a boltok polcairól? - Agro Napló

A magyar konzerviparból eltűntek a jó minőségű, laktató és megfizethető konzerv készételek. Ennek hátterében azonban nem meglepő okok húzódnak, hiszen a megfelelő alapanyagok beszerzése is komoly nehézségekbe ütközik. A Bács-Zöldért Zrt. vezérigazgatója TikTok-on kifejtette, hogy a zöldségek termesztése sok gazdának már nem éri meg anyagilag. A szakember véleménye szerint van még esély a konzervipar ezen szegmensének megmentésére, de ehhez elengedhetetlen a zöldségtermesztők terheinek csökkentése.
Bűdi Zsolt, a kecskeméti székhelyű Bács-Zöldért Zrt. tulajdonos-vezérigazgatója nemrégiben egy TikTok videóban osztotta meg aggodalmait a magyar konzervgyártás jelenlegi helyzetéről. Kiemelte, hogy a piacon egyre inkább eltűnnek azok a megfizethető és egészséges készételek, amelyek viszonylag kevés mesterséges adalékanyagot tartalmaztak, ugyanakkor bőségesen kínáltak zöldségeket és gyümölcsöket, és laktató, magas kalóriatartalommal rendelkeztek. Ezt a kategóriát köznyelven kajakonzerveknek hívják. A szakember hangsúlyozta, hogy a munkaerőhiány miatt most már a lecsó- és töltött paprika konzervkínálat is csökken, mivel nem maradtak elegendő minőségi, szabadföldi termesztésű TV-paprikát előállító és feldolgozó szakemberek. Bűdi Zsolt elmondta, hogy ez a szegmens egy évi 60 milliós forintos üzletágat képviselt, amely minden évben 20%-os nyereséget hozott a vállalat számára.
A szakértő véleménye szerint van lehetőség arra, hogy ezeket az élelmiszereket megmentsük: csupán annyira lenne szükség, hogy a döntéshozók mérsékeljék a zöldségek áfáját. Ezáltal a termelők számára ismét vonzóvá válna a szabadföldi paprika termesztése. Jelenleg azonban a gazdaságoknak nem éri meg ezzel foglalkozniuk, pedig a jó minőségű készétel konzervek előállításához elengedhetetlenek az ilyen alapanyagok.