Ez a recept életmentő lehet, és segíthet elkerülni a korai távozást.


Az EAT-Lancet Bizottság éves jelentésében hangsúlyozza, hogy évente akár 15 millió ember korai halálát is elkerülhetnénk, ha étrendünket gyümölcsökben, zöldségekben és magvakban gazdagabbá tennénk, miközben a tejtermékek és húsok fogyasztását jelentősen csökkentenénk.

A szervezet által ajánlott táplálkozási irányelvek 27%-kal mérséklik a korai halálozás esélyét, valamint jelentősen csökkentik a szívbetegségek, rák, cukorbetegség és más krónikus betegségek kifejlődésének kockázatát is.

A javasolt étrend alapját a teljes kiőrlésű gabonák, friss gyümölcsök, zöldségek, valamint a különféle diófélék és hüvelyesek, mint például a lencse és a vörösbab képezik. Ezen kívül csupán minimális mennyiségű hal, tejtermék és hús szerepel benne.

A kutatók rámutatnak, hogy a jelenlegi nemzeti étrendek jelentősen eltérnek attól, ami a bolygó egészségének megőrzését szolgálná. Amennyiben az említett táplálkozási minta szerint kezdenénk el étkezni, évente körülbelül 15 millió haláleset megelőzhető lenne, ami a globális korai halálozás 27 százalékát jelenti. A szakértők hangsúlyozzák, hogy a javasolt diétára való áttérés nemcsak a nem fertőző betegségek kockázatát csökkentené, hanem hozzájárulna a hosszú és egészséges életvitelhez is.

Az áttérésnek figyelemre méltó következményei lennének a környezet szempontjából is. A kereslet csökkenése az erőforrás-intenzív élelmiszerek, például a vörös húsok iránt, nem csupán az üvegházhatású gázok kibocsátásának mérséklődését eredményezné, hanem csökkentené az élelmiszertermeléshez szükséges föld- és vízkészletek igénybevételét is. Ezáltal hozzájárulhatna egy fenntarthatóbb és környezetbarátabb mezőgazdasági rendszer kialakulásához.

Az ajánlások alapján a napi táplálkozásunkban érdemes figyelni a következőkre: 150 gramm, azaz 3-4 adag teljes kiőrlésű gabona fogyasztása javasolt, emellett 500 gramm vagy 5 adag gyümölcs és zöldség is kerüljön az étrendünkbe. Ne feledkezzünk meg a diófélékről sem, ezekből napi 25 gramm vagy egy adag ajánlott, valamint a hüvelyesekből is érdemes napi 75 grammot beiktatni. Az étrendünkben helyet kaphat heti 200 gramm vörös hús, ami körülbelül egy adagnak felel meg, emellett 400 gramm baromfihús, ami heti két adag, valamint 700 gramm hal, szintén heti két adagban. A tojásfogyasztást is ajánlott heti 3-4 darabra korlátozni, míg a tejtermékekből napi 500 grammot érdemes bevinni, ami egy adag tejet, joghurtot vagy sajtot jelent.

A javasolt étrend csökkenti a hozzáadott cukrok, telített zsírok és só bevitelét, amelyek gyakran megtalálhatók a feldolgozott élelmiszerekben.

A kutatók megállapítása szerint, noha globálisan elegendő élelmiszert állítanak elő, a világ nyolcmilliárd lakosának közel fele, körülbelül 3,7 milliárd ember nem képes biztonságosan hozzáférni az egészséges élelmiszerekhez, a tiszta környezethez, és nem keres annyit, hogy megélhetését biztosítani tudja. Az elemzések azt mutatják, hogy a leggazdagabb 30 százalék étrendje felelős az élelmiszerrendszerek által okozott környezeti terhelés körülbelül 70 százalékáért.

Johan Rockström, a Potsdami Klímakutató Intézet (PIK) igazgatója és a bizottság társelnöke hangsúlyozta, hogy az élelmiszerrendszerek reformja elengedhetetlen környezeti és társadalmi szempontból. E változások nélkül nem tudunk visszatérni egy biztonságosabb klímához és egy egészségesebb bolygóhoz.

Ha a világ egyesült erővel olyan étrendre váltana, amely a bolygók egészségét helyezi előtérbe, és minden iparágban hatékony klímapolitikával csökkentené a károsanyag-kibocsátást, akkor a kutatások szerint az üvegházhatású gázok kibocsátása több mint 50 százalékkal mérséklődhetne. Ez a csökkenés olyan hatással bírna, mintha a Föld összes széntüzelésű erőművének emissziója egyszerre megszűnne - olvasható a jelentésben.

A szakértői testület a biológiai sokféleség megőrzése érdekében a megmaradt erdők, vizes élőhelyek és más természetes élőhelyek védelmére irányuló intézkedéseket is szorgalmazott. Továbbá hangsúlyozták, hogy a kormányok az egészségtelen termékekre kivetett adókkal, valamint a gyümölcsök és zöldségek termelésének és fogyasztásának támogatásával segíthetnek az ajánlott étrendre való áttérésben.

Related posts