A konyhaművészet varázslója, Sváby András, most kisfiának is különleges ínycsiklandó élménnyel kedveskedik.


Reggelim: "Nem vagyok jó alvó, ezért szinte mindig korábban kelek, mint a család. És kifejezetten jólesik egyedül mókolni a konyhában: elkészíteni a reggelit, illetve a tízórait a kisfiamnak. Nem kell nagy dolgokra gondolni. Általában összevágok egy kis gyümölcsöt, kikészítem a müzlis tányért, bele a gabonapelyhet, amiből én is csipegetek néha, tej nélkül. Nem is érzem soha úgy, hogy degeszre kellene zabálnom magam. Illetve attól függ, hol vagyok. Mert ha otthon, a napi verkliben, akkor még a kávém előtt maximum egy kis gyümölcs és fél liter meleg víz a reggelim, amire a párom szoktatott rá még sok évvel ezelőtt. De legutóbb, amikor három napot töltöttem a nagyfiammal Amszterdamban, nem voltam ennyire szigorú, jöhettek még a szendvicsek is."

Tízórai szokásaim: "Gyakran eltelik egy kis idő kaja nélkül, így a tízórai szinte mindig elmarad."

Az ebédem mindig különleges élmény számomra. Két óra tájékán szoktam megérezni az éhséget, ami már távol áll a hagyományos délidőtől. Ilyenkor nem vágyom nagy mennyiségű ételre, inkább egy kiadós, ízletes levest részesítem előnyben. Legjobban a távol-keleti ízek vonzanak, és a pho leves különösen a szívem csücskében van. Az aromás fűszerek és a gazdag alaplé mindig felüdít, és egy kis utazást csempész a napomba.

De ha meglátok egy gyönyörű ananászt vagy mangót a boltban, akár még egy gyümölcslevest is össze­dobok a kisfiamnak suli után, mert nem tart sokáig.

Különösen azért, mert főzés nélkül, görög joghurttal dúsítva állítom össze.

Uzsonnám: "Nem igazán használom ezt a kifejezést, hiszen nem követem a napszakok szerinti étkezési rendet. Inkább akkor eszem, amikor megéhezek. Ha délután úton járok, a legpraktikusabb számomra, ha megállok egy benzinkútnál, és egy hot dogot választok."

Vacsorám: "A legjobb pillanatok számomra azok, amikor egy jó társaságban élvezhetem az étkezést."

Ráadásul élvezem a főzés nyújtotta sikerélményeket, ezért gyakran akkor is vállalom a konyhai feladatokat, ha barátaink nem látogatnak meg minket, hanem mi látogatjuk meg őket.

Ilyenkor a halaktól kezdve a klasszikus fogásokon át a kínai ízekig mindent elkészítek. A mogyorós csirke egy alaprecept, de nálunk a grillszezonnak sosem ér véget; gyakran még ősszel is a faszén mellett állok, hogy egy ínycsiklandó steaket süssek.

Related posts