A hosszú és egészséges élet kulcsa: ezek az ételek segíthetnek elérni a 100 évet! - Mindmegette.hu

Egy évtizedekig tartó kutatás eredményéből kiderült, hogy létezik egy alapvető élelmiszer, aminek köszönhetően sokkal egészségesebbek az emberek, és átlagosan akár 100 évig vagy annál is tovább élnek. Mutatjuk, mi lehet a hosszú élet titka.
Dan Buettner, író és vállalkozó, évtizedek óta felfedezi a világ különböző pontjain található "kék zónákat", ahol az emberek kiemelkedően hosszú és egészséges életet élnek. Ezekben a különleges közösségekben gyakran előfordul, hogy az emberek elérik a 100 éves kort, sőt, sokan még ennél is idősebbek. Buettner kutatásai során megállapította, hogy ezeknek a közösségeknek az étrendjében jelentős szerepet játszanak a hüvelyesek, különösen a bab, a lencse és a csicseriborsó. A CNN beszámolója szerint tehát ezek az ételek kulcsszerepet játszhatnak a hosszú élet titkának megfejtésében.
Köztudott, hogy a bab egy igen laktató és tápláló hüvelyes, ráadásul a Földnek is jót tesz a növényi étrend alapjaként felhasználva. Megtalálható benne a réz, a vas, a magnézium, a kálium, a folsav, a cink vagy a lizin, amely egy esszenciális aminosav, valamint rengeteg fehérje és rost. Így kevesebb kalória mellett több tápanyagot vihetünk be vele a szervezetbe, mintha azt állati fehérjével tennénk.
A lap információi szerint a százévesek első csoportját Szardínián tanulmányozták, ahol a garbanzo (csicseriborsó) és a fava (sárgaborsó) a legnépszerűbb hüvelyesek. Érdekes megemlíteni, hogy a csicseriborsót, amelyet szintén garbanzónak hívnak, a minestrone egyik alapvető összetevőjeként tartják számon. Az itt élők naponta átlagosan legalább kétszer fogyasztják ezt a tápláló levest. A receptet a szardíniai Perdasdefogu városában élő Melis család egyik tagja adta át Buettnernek, akik összesen 851 évesen a világ leghosszabb életű családjaként ismertek. Ők szinte minden nap ugyanazt a minestronét ették, amelyet friss kovászos kenyérrel és egy pohár vörösborral tálaltak.